onsdag 22 augusti 2012

Bvc och välling.

Så Bvc. Längesen sist. Spännande. Det var nästan lite pirrigt att lägga lillefis på vågen och jag trodde faktiskt inte mina ögon när jag såg vad den stannade på. Jag gissade tidigare på att hon skulle ligga bra nära 8 kg, men att hon skulle göra det på "andra sidan" trodde jag inte. Moa vägde nämligen in på 8140 gram! På en månad har hon gått upp ungefär 750 gram. Inte illa av en lillefis.
Och längden undrar ni? Där hade hon också spurtat och växt hela 4 cm sen vi var på återbesöket på Neo den 17e juni .
Huvudomfånget hade även det ökat, med 1 cm. Inte konstigt om våra små är lite gnälliga utan synbar orsak ibland. Det måste ju kännas i kroppen när de växer så mycket på så kort tid.

Bvc-tanten visade mig kurvorna, prematurer har oftast två stycken. Den ena är enligt korrigerad ålder och den andra enligt okorrigerad, inga konstigheter. Ser man Moa som mars-bäbis (korr.) ligger hon ett hack över mittenkurvan och om man tittar på hennes biologiska ålder, december-bäbis, så ligger hon ett hack under. Alla tre parametrar följs åt fint och proportionerligt. Underbart att höra. Det betyder att oavsett om man korrigerar hennes ålder eller inte så befinner hon sig i normalspannet. Sen kan vi ägna hela kvällen till att diskutera ordet normal i barnsammanhang så det hoppar vi över.

Bvc-tanten frågade hur det hade gått på återbesöket och undrade lite över vad vi hade gjort där. Vi pratade lite och gick igenom 6-månaderskontrollen eftersom den inte gjorts. Moa blir ju korr. 6 månader den 1a september. De flesta sakerna på check-listan har Moa gjort den senaste månaden och resten i kanske 2 veckor.
Jag undrade om vi inte kunde ta 8-månaderskollen också. Lite på skoj i alla fall, klarade hon den inte så var det inte hela världen och annars... Ja, det kunde jag inte föreställa mig.

Och hon klarade kontrollen. Galet. På allt utom två punkter uppfyllde hon det som behövs och det bedöms som normalt (återigen det där ordet). Så vi behöver inte göra den igen utan nästa gång är det bara vikt och längd. Och efter det verkar det vara dags för tandläkarbesök och läkarkoll. Va? Tandläkare? Redan? Min bäbis börjar bli stor. Och jag kan inte vara mer stolt!

Som det står i rubriken så har vi nu börjat med välling. I och med den nya nattningsrutinen vill jag att hon ska stå sig ordentligt över natten och ersättning plus yttepytte gröt känns lite lite. Första gången nu så det ska bli kul att se hur det går. Hon får visserligen hälften/hälften med välling och ersättning men lite skillnad borde det göra.

En matdag för Moa ser nu ut så här om mamman får som hon vill och dottern inte somnar vid fel tillfälle:

Kl åtta-halvnio vaknar vi och Moa får ersättning/välling.
Kl nio-halvtio är det dags för mig att äta frukost och då får Moa sitta i sin stol och kladda med en minimacka med leverpastej.
Kl tolv är det lunch, puré och fruktodling till dessert. Ersättning får hon också än så länge.
Vid fyra-snåret får hon ersättning.
Och klockan sju är det dags för välling och sen är det natt.


Bilderna är från tisdag morgon när Moa får sin minimacka för andra gången.

5 kommentarer:

 1. Så härligt att se hur det går framåt!!! Moa börjar verkligen bli stor, måste komma förbi och se när hon äter, var ju länge sen jag såg när hon fick en liten smakportion ;) Kram på Er Eva på 10:an

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är välkommen, hon är bara så hiskeligt lättdistraherad nu... :) kom och ta en kaffe nån dag och lukta lite bäbisnacke.

   Radera
 2. Så fokuserad!! Jag måste baka lite så jag kan se hur Axel reagerar på smörgås...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Katrin, jag tycker verkligen du ska prova fruktodling! Haha såg du felet? Damn you Autocorrect!

   Radera
 3. Så stor och duktig hon är! Och söt ska vi inte glömma att tillägga ;)

  SvaraRadera