tisdag 10 juli 2012

Smakisar.

På internet går diskussionerna heta, när ska man börja med smakisar? Och hur ska man tänka angående prematuriteten? Nån får höra si av Neo-läkaren och den andra får höra så. Enligt de nya direktiven kan man börja med smaksensationer när bäbisen är fyra månader om han/hon visar intresse. Det rekommenderas helamning de första sex månaderna och sen kan man börja med smakportioner. Ganska tydligt eller hur?

Men hur man ska tänka när det gäller prematurfödda verkar det inte finnas några direktiv för. Inte så konstigt kanske då spannet är väldigt stort. Det finns bäbisar som föds i vecka 22 och de som föds i vecka 35. Prematur räknas de till även om det är stor skillnad i födelsevikt och komplikationer.
Jag och Moas pappa har inte känt nån stress, tids nog får vi börja med mat. Hon har fått smaka från fingret några gånger och har inte verkat så imponerad. Viktkurvan pekar bara upp så för dens skull har vi inte heller känt nån panik. Vi har inga allergier som gör att vi ska börja introducera vissa födoämnen på ett visst sätt.

Men det klart att vi ser fram emot det, nyfikna på miner och reaktioner på olika smaker. Och den senaste veckan har hon varit väldigt intresserad av vad vi gör när vi äter. Tittar på gaffeln och på våra munnar när vi tuggar. Den 1a juli blev hon fyra månader korrigerat och igår hela sju biologiska månader. Så idag öppnade vi burken med potatis- och palsternackspure. Värmde försiktigt och satte oss tillrätta. Moa fick sitta i mitt knä för ena benet till hennes stol är spårlöst borta (?). Men det stora minspelet uteblev. Hon var väldigt fundersam och man riktigt så hur hon försökte lista ut vad det var. Men jag tror nog hon gillade det för så fort skeden närmade sig hennes mun så gapade hon. Sammanlagt kan jag tänka mig att hon fick i sig en tesked. Det som blev kvar i burken har jag fryst in i teskedsklickar. Tanken är att hon ska få en sån klick om dagen nu. Den 17e ska vi ju träffa Moas Neo-läkare och då får vi höra vad hon säger angående mat.

För övrigt tycker Moa att det är roligt att rulla i gymet idag också och att det är mysigt med gosedjur när hon ska sova middag.

2 kommentarer:

  1. Å nu vart jag aldeles varm vilken underbar bild! Gud så söt:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon ser ut att ligga skönt hur hon än ligger, helt otroligt! :)

      Radera